26 år efter hans död – Olof Palmes idéer dör aldrig

Dokumentärfilmen om Olof Palme. Igår var det premiär för filmen om Olof Palme.

Betyg L L L L 4/5

Maud Nycander, regissör hade i förontervjuer berättat attdokumentären inte skulle fokusera på mordet, därav blev det en besvikelse att dokumentären började med ett telefonsamtal till larmcentralen.

Men Sen blev det bättre, vi fick följa personen Olof. Om hans Uppväxt i en stor familj, där hans släkt flytt till Sverige som flyktingar. Vi fick se familjetragedier och Olofs inte allt problemfria internatvistelse. Följa hans frigörelse från hemmets trygga famn ut i världen. Hur han tydde sig till dem som inget hade och såg upp till dem som med sina muskler byggde landet. Vi fick följa honom i sin förälskelse och som familjefar.

En annan sida som visades upp var hans intresse för omvärlden. Hans intresse för att ” vara en i laget” som fick vara med och påverka det demokratiska samhälle han eftersträvade. Han upplevde valförluster, vänskap, illdåd och valseger. En tänkare, en socialist och landsfader. En stadsminister alla kände till och hade en åsikt om. En politiker som levde under en turbulent tid och kunde retorikens regler. En politiker som motståndarna både hyllade och förtalade. En politiker som dog för sina åsikter.

Dokumentärfilmen var väldigt bra gjord, bra kvalité på klippen och filmen hade en röd tråd rakt igenom. Humor och sorg omvartannat. Jag brukar inte avslöja slutet men skulle ändå vilja kommentera. Slutet knöt ihop säcken och visade en landssorg, likt Martin Luther King och när John F Kennedy mördade. Filmen var en tidsresa av samhällsförändringar.

Tårgripande att höra Anna Lindhs tal vid Olof Palmes begravning.
”..en människa kan mördas, men inte idéer. Dina idéer lever vidare genom oss. Efter vår förmåga ska vi föra din kamp vidare. Kampen för freden och den internationella solidariteten. Kampen för ett öppet och fritt Sverige, utan rasism och främlingsfientlighet.”

Skratt och tårar utlovas. Slutet av dokumentärfilmen blev dock väldigt tung känslomässigt. Hur många politiker görs det en film av 26 år efter hans död? De politiker vars idéer aldrig dör. Nu när vi har dokumentären, när ska det göras en filmdramatisering, vem skulle ni vilja se i rollen som Olof Palme?

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.