Är tecknade serier = skräplitteratur?

Nu har jag kommit hem från ett seminarie om tecknade serier och grafiska noveller, se tidigare inlägg. Extremt spännande. Seminariet hölls av Stefan Karlsson, seriefantast och översättare. Samt Jonas Andersson från Albumförlaget.

I Sverige säljs det inte mycket serier men intresset verkar på senare år ökat något. Kanske är den svenska uppfattning att serier är något barnsligt? För trenden med serier är mycket större utomlands.

Tecknade Serier historiskt

Historiskt sett är det kanske inte riktigt rättvist att säga att tecknade serier har sitt ursprung från grottmålningar. För serier använder både mediet text och bild. Inte heller härstammar serier från Hieroglyfterna. Däremot Bayeuxtapeten, kan vara den första serien som skapades. Den innehåller bild, text och läses från vänster till höger.  Fast det var först i slutet av 1800-talet som det producerades en stor serie i USA, nämligen The yellow kid. I samma tid så publicerade Katsushika Hokusai den populära serien 36 vyer av berget Fuji.

Upplagor och försäljning av tecknade serier i Sverige

I Sverige kom en del serier på 1900-talet som riktade sig till familjer. På 80-talet stormade dock en debatt ut, angående våldet i serietidningar och om de var lämpliga för barn. En debatt som kanske tog död på serieläsandet i Sverige. Vilket kanske gjorde att små aktörer slogs ut. Samtidigt blev video och tvspel allt mer vanliga i svenska hem. Vid millennieskiftet 1999-2000 hade den danska mediekoncernen Egmont i princip uppnått monopol på den svenska marknaden. I Sverige trycks idag blygsamma 1000-5000 st upplagor av seriealbum. I jmf säljs det 6 miljoner seriealbum varje vecka i Japan. Många mangaalbum trycks upp i 1 milj exemplar.

Rekommendationer
Maus av Art Spiegelman (Vann Pulitzerpriset) (vuxen)
Gängkrig 145, Jens Lapidus (Känd från Snabba Cash) (vuxen)
Inferno av Fabian Göranson  (vuxen)
Operation Marmara av Tarek och Perger (vuxen)
The walking dead av Moore och Kirkman (vuxen)
Lou Julien av Neel (barn tecknad serie)

Hur läser man en serie?
När jag var liten och hade en del problem med läsförståelsen gav mamma mig alltid serier att läsa. Min favorit var Acke-serien, som jag inte tror ges ut i Sverige längre. Det är inte ovanligt att man rekommenderar att ge serier till barn med lässvårigheter. I Frankrike används tecknade serier i undervisningen. Bland annat ges Frankrikes historia och varje departement ut i teckande serier. Ett tips är att läsa Sir Arthur Benton serier om andra världskriget.

Fler som skriver om tecknade serier
Tecknat i tiden | Fokus
Jens Lapidus blir tecknat | Nyheter24
Lapidus går över till tecknat | Realtid

Förlag som ger ut serier:
Albumförlaget
Apartförlag
www.donovan-comics.dk

Annat läsvärt:
www.serieforum.se Sveriges största forum för samlare och läsare.
www.serieframjandet.se För främjande av serier.

För att besvara frågan.. nej tecknade serier är absolut ingen skräplitteratur.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.