Astrids röst

Jag har varit på biblioteket och lånat hem några ljudböcker. Bland annat lånade jag Astrids Röst, som är en ljudbok där Astrid läser in om sin barndom, sina tankar, verk och engagemang för barns rättigheter. På baksidan av omslaget kan du läsa ”Den sanna sagan om Astrid Lindgren är lika fantastisk som de historier hon själv skrev”.

I år är det 10 år sedan Astrid gick bort, skivan kom ut 2007. Astrid läser in Samuel August från Sevedstorp och Hanna från Hult är en kärlekshistoria mellan hennes föräldrar. Samtidigt som det är ett bildporträtt av svensk historia. Hon berättar med en stolthet om sin trofasta och ödmjuka far som redan tidigt bestämde sig för att alltid älska Hanna från Hult, trots deras svårigheter att träffas. Hon berättar också om sin barndom och hennes uppfostran, att barn fick vara barn och att lek var en självklarhet med de tre syskonen.

För Astrid blev det dock inget sommarlov som stadsbarnen. Som uppvuxen på landet med djur och åker, var givet att även barnen fick hjälpa till med hushållet och lantbruket. Som barnen i Bullerbyn, fick de rensa rovor, mjölka och hjälpa till.

”Bare stå på, stanne inte”, sa ofta modern när barna blev trötta eller uttråkade. Dessa ord har hängt med Astrid under hennes liv. Det har hjälpt henne att även uträtta tråkiga sysslor och arbetsuppgifter genom tiderna.

I Astrid Lindgrens böcker återkommer ofta inslag av den svenska naturen. Bland det härligaste Astrid vet, är en svensk äng och kohage. Hon var gärna ute i naturen, men inte för att gå eller jogga. Hon ville bara vara, känna dofterna, höra fåglarna och klättra i träd. ”Det står inte i moselag att gamla käringar inte får klättra i träd” säger hon på skivan. En annan passion för Astrid är musiken, då hon får inspiration och kraft från Mozart.

På skivan får vi höra flera inslag från Sveriges Radio med exklusiva intervjuer med författarinnan bland annat om hennes engagemang för barns rättigheter. ”Ska vi ha fred på jorden, ska vi börja i sängkammaren med uppfostran”, säger Astrid. Hon menar att man inte bara kan säga att barn ska ha respekt för vuxna, utan det är viktigt att vuxna även har respekt för barn.

Något som Astrid funderade över, var att alla har en dödsånger. Hon menade på att det fanns en skillnad mellan tiden då hon växte upp och när barn växer upp idag. ”Förr” fanns en utbredd gudatro, där det pratades om att förenas på nytt i himmelen. När ett barn gick bort, så fanns tron att ses igen i himmelen. När hon besökte kyrkogården såg hon en grav där det stod; ”Här vilar två bröder”, och det är därifrån tanken om Bröderna Lejonhjärta väcktes. Hon ville ge barn en ”reservutgång” till den religiösa inverkan. Där hon vill berätta för barn att man inte faller ner och dör, utan att det är endast skalet som dör. Själen åt andra sidan flyger iväg. Även om Astrid inte tror på att du efter döden kommer till himmelen eller Nangijala, så tror hon ändå på att själen flyger vidare.

 

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.