Bilförsäkringen är en viktig del av din privatekonomi

Om man vill ha koll på sin privatekonomi är försäkringarna en viktig bit. Villkor och avgifter skiljer sig åt mellan bolagen. Dessutom måste man tänka igenom vilket skydd man verkligen behöver, hur man väger trygghet mot risk.

Ta det här med bilförsäkringar. Försäkringsbolaget Svedea har en pedagogisk sammanställning över hur det fungerar på sin hemsida.

Det är lag på att alla måste ha en trafikskadeförsäkring, som täcker personskador och skador på annans egendom. Men utöver det är man fri att välja själv.

En halvförsäkring bör alla ha. Den täcker saker som stöld, brand, skador på maskin eller elektronik och glasskador. I Svedeas halvförsäkring ingår även vägassistans, allrisk som täcker sådant som om man är fumlig och råkar tanka med fel bränsle eller blir av med nyckeln plus rättsskydd. Just rättsskyddet kan vara bra att ha om man hamnar i en tvist när man köper eller säljer bilen. Att anlita en jurist kan annars bli en dyr historia.

Sedan kommer den stora frågan, helförsäkring eller inte? Skillnaden är att då ingår vagnskadeförsäkring. Det vill säga skador på din egen bil vid trafikolycka, skadegörelse eller annan olyckshändelse.

Det är här man måste göra en egen avvägning mellan trygghet och risk. Å ena sidan kan det vara skönt att veta att man har försäkrat sig mot dyra verkstadsbesök eller rent av kostnaden för en ny bil. Å andra sidan måste man fråga sig vad bilen egentligen är värd.

Har man en gammal rishög, då kanske man är beredd att ta risken själv. Är bilen ny, fin och dyr kan det vara bättre att försäkra sig mot alla eventualiteter. Och är man beroende av bilen i sitt liv eller jobb, då är tryggheten i en helförsäkring absolut värd sitt pris. För att i värsta fall behöva köpa en ny bil kan bli dyrt.

Vill man sedan ha en ännu bättre försäkring kan Svedea erbjuda en XL-försäkring. Den ger viss självriskeliminering och rätt till en likvärdig hyrbil i upp till 65 dagar medan din vanliga bil är på verkstaden.

Detta är saker man bör fundera igenom och som kan vara viktiga för din privatekonomi. Men det handlar inte bara om att vara klok och rationell. Det är också en fråga om sinnesro, om att veta att man kan känna sig ekonomiskt trygg vad som än händer och att man kan få den hjälp man behöver när man behöver den.

Det är i slutändan något du måste bestämma själv.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.