Böcker för reseinspiration

Har ni känt det där suget efter att åka ut och resa någon gång? Det är något jag tror de flesta av oss upplever med jämna mellanrum. Känslan av att ha checkat in på flygplatsen och vänta på att gå ombord. Spänningen av att få uppleva något nytt och exotiskt. Eller bara längtan efter att få koppla av ett tag på en plats långt borta.

Egentligen behöver man inte åka så långt bort för att kunna njuta. Det finns flera härliga resmål i Sverige att upptäcka. Fast ibland vill man ändå komma bort ett tag, byta miljö helt och hållet.

Det råder knappast någon brist på destinationer. Ändå är det många av oss som fastnar i vanemönster och så åker vi till samma ställen om och om igen. Cypern, Kanarieöarna, Kreta, Mallorca och så vidare. Då kan det vara bra med lite reseinspiration. Här är tre böcker som hjälper dig som vill ut och resa att hitta nya och spännande resmål!

Världens bästa resor

Denna bok av Karyn Noble bär underrubriken ”topplista över de 500 främsta sevärdheterna”. Det, liksom titeln i sig, låter lovande. Det är förlaget Lonely Planet som ligger bakom denna annorlunda reseguide. Lonely Planet har som bekant en lång tradition av att ge ut väldigt precisa reseguider för destinationer runt om i världen. De uppskattas för sin detaljrikedom och för att de är så praktiska. Rakt på sak är det som gäller.

I Världens bästa resor har Lonely Planet grävt fram tillräckligt med material för att ge inspiration till vilken ”bucket list” som helst. Här bidrar de resvana författarna med tips på de 500 mest intressanta platserna att besöka under en livstid.

Äntligen vilse

För att uppleva äventyret måste man gå vilse. Det anser författaren Jörgen Ulvsvärd. Han är journalist och fotograf med lång erfarenhet av resor över hela världen. Jörgen drivs av en nyfikenhet och en önskan att vidga perspektiven. Han menar att äventyret väntar runt hörnet men att man själv måste anstränga sig lite för att komma dit. Denna bok är en inspirerande berättelse om resandes konst. Den väcker en lust att upptäcka det nya och okända. Resande behöver inte alltid vara så planerat och komplicerat. Ibland är det viktigare att bara bestämma sig för att ge sig iväg. Därefter kan själva resan få visa vägen.

 

Atlas Obscura

Känns det tråkigt med Eiffeltornet och löjligt med Big Ben? Plågas du av att gå i andra turisters fotspår och trängas bland busslaster med människor i färgglada regnkläder och kepsar? Då ska du köpa Atlas Obscura av Foer, Thuras och Morton. Det är en slags guidebok för dig som vill se de skummaste och konstigaste platserna på jorden. Besök helvetets portar i Turkmenistan, en pub inuti stammen på ett träd i Sydafrika eller en kyrkogård för övergivna skepp i Bangladesh. I denna annorlunda bok får du tips på över 700 platser att besöka. Du har säkert bara hört talas om några få av dem – om ens någon. Vill du inte köpa boken har författarna en utmärkt hemsida om konstiga platser gjord i samma anda. Snacka om inspiration!

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.