Bra-dåliga spelfilmer

Det är januari och vi har tröttnat på alla jul- och nyårsfilmer. Men i början av varje år brukar det vara ont om nya filmer, eftersom det är runt januari och februari som alla filmgalor och prisutdelningar hålls. Så, vad ska man titta på för att lysa upp vintermörkret? Faktum är att man kan vända sig till en filmkategori som inte direkt är fylld med prisbelönta filmer, men som ändå kan bjuda på goda skratt, en dos pinsamhet och faktiskt helt OK manus.

Vilken filmkategori pratar jag om? Jo, filmer som är baserade på spel.

Spelfilmer och filmspel

Filmer som är baserade på spel har sällan vunnit priser. Ändå är förväntningarna ofta höga och biosalarna fylls alltid när det är premiär. Filmerna är också populära val på streamingtjänster som Netflix och HBO. Samma sak gäller för spel som är baserade film. Man vill helt enkelt spela spelet för att man gillade filmen eller serien. Både dataspel och online spel har hämtat inspiration från filmvärlden och man kan hitta filminspirerade spelautomater på spelsajter som Mr Green, som sedan grundandet 2007 har fyllt sitt spelsortiment med hundratals spel, samt tv- och dataspel baserade på Star Wars, Mission: Impossible med flera.

Nedan följer fyra filmer som är baserade på spel. Vissa har halvtöntiga manus, vissa är mer genomtänkta men alla är värda att se.

Resident Evil 1-6

Den här filmserien har, trots att den är baserat på ett spel, verkligen lyckats. Serien har en lika stor fanbas som spelet och filmerna är värda att se om flera gånger om man gillar snygga actionscener och Mila Jovovich. Den första filmen om Umbrella Corporations topphemliga forskning har fått bäst kritik, och snart kommer det att komma ytterligare en film – men inte i regi av Paul W. S Anderson.

(”Milla Jovovich” (CC BY-SA 2.0) av Gage Skidmore.)

Silent Hill

Det här är faktiskt en av de filmer som har klarat sig bäst för att vara en ”spel”-film. Skådisarna Sean Bean (Sagan om ringen och Game of Thrones) och Radha Mitchell (Finding Neverland och Melinda and Melinda) övertygar som föräldrarna till en flicka som försvinner in i skräckstaden Silent Hill, och Mitchell gör allt för att hitta henne igen.

Pokémon

Gillade man Pokémon-serien kommer man att gilla Pokémon-filmen. Den följer samma koncept som serien och spelen och kom ut 1999. Det har sedan dess kommit ett tjugotal andra filmer, men ingen har hållit samma standard och fått lika goda recensioner som den första.

(”Pokemon masterquest 3638 v0.532” (CC BY 2.0) av TheProfileth.)

Super Mario Bros

Det här är en katastrof som är så dålig att den måste ses. Filmen från 1993 har flera kända skådespelare i huvudrollerna, bland annat Bob Hoskins som Mario, John Leguizamo som Luigi och Dennis Hopper som den onde Koopa. Och hör och häpna, från början var det Danny Devito, Tom Hanks och Arnold Schwarzenegger som var tänkta till rollerna.

Filmen handlar om Mario och Luigi som råkar ta sig igenom en portal till en annan dimension fylld med dinosaurier och där de måste slåss mot Koopa. Filmen passar för hela familjen och framför allt för de som är uppvuxna med Super Mario-spelen och som kan se filmen med glimten i ögat.

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.