En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Brian Selznick

Detta är en helt fantastisk bok som jag rekommenderar alla att läsa. Kan absolut användas i utbildningssyfte.

Boken handlar om 12 åriga Hugo Cabret som genetiskt har en talang för mekanism och framför allt fallenhet för urverk. Hugo har ett fint förhållande till sin pappa som är urmakare och arbetar på stans museum. En dag kommer dock inte pappan hem och Hugos farbror tvingas ta hand om Hugo. Detta blir en stor omställning för Hugo, han tvingas att sluta skolan, blir tjuv för att slippa hunger.

Hugo har dock en hemlighet. Han vill bli Trollerikonstnär. Han har dessutom tagit med sig hem en automat han och hans pappa hittat. Kanske har den ett dolt budskap från hans bortgångna far?
Hugo måste ta reda på sanningen. Vem är dessutom mannen som äger leksaksaffären? Varför är han så angelägen att veta om automaten?

Boken är inspirerad av Georges melies, och 1800-talets automater. Automaterna var fantastiska maskiner som exempelvis kunde skriva, rita, för att hitta ursprunget av dem kunde man laga dem så kunde de ofta skriva ut och signera namnet på dess skapare.

Detta är heller inte bara en bok, den är utformad som en ny typ av media med 158 bilder. Nästan som ett filmmanus. Många av bilderna är dessutom från Georges melies skisser till filmer.

Helt underbar, läs den.
Betyg: L L L L L 5/5

Jag skulle gärna vilja se filmen

20120403-132441.jpg

20120403-132501.jpg

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.