Filmhistoriens Bästa Sportfilmer

I sportens värld utspelar sig mångaq otroliga historier. I stort sett varje år fascineras vi av en underdog som lyckas mot alla odds eller grips av en idrottares osannolika historia. Oavsett om det är i de stora mästerskapen eller långt nere i amatörserierna finns det gott om historier som får oss att tänka – ”Det där är ju som hämtat ur en film!”.

Det är därför kombinationen av sport och film har resulterat i några av filmhistoriens mest gripande filmer. Somliga av dem är baserade på verkliga händelser medan andra är helt och hållet påhittade. Samtliga lyckas de skildra sportens värld på ett sätt som gör dem till filmupplevelser utöver det vanliga.

Här är min lista över några av filmhistoriens bästa sportfilmer:

1. Field of Dreams (1981)

En sentimental skröna om baseboll låter kanske inte som något de flesta svenska sportfans skulle uppskatta.

Men då har du inte sett Field of Dreams.

I dramat hör en majsodlande bonde (en ung Kevin Costner) en magisk röst i sitt majsfält. Kort därefter börjar han se spöken i form av döda basebollspelare. Dessa övertygar honom om att konvertera sitt majsfält till en basebollplan trots att han inte har några besökare eller levande spelare.

Denna saga brukar sorteras under magisk realism och de döda basebollspelarna blir en symbol för saker vi ångrar i vårt förflutna och vår önskan att ställa dem till rätta. Kanske denna sentimentala men vackra film till och med kan lyckas med miraklet att få oss svenskar att intressera oss för baseboll.

Det är en film som det råder en delade meningar om. Somliga anser den vara allt för uppenbar i sin metafor medan andra anser dess udda historia omöjlig att värja sig emot. Helt klart är det en film med hjärtat på rätt ställe och den har blivit en del av amerikansk populärkultur främst genom citatet ”If you build it, he will come” som dyker upp gång på gång i olika sammanhang.

 

2. The Damned United (2009)

The Damned United tacklar ett stycke engelsk fotbollshistoria. Filmen är ett måste för de som har det minsta intresse för brittisk fotboll men är tack vare sin fascinerande historia och starka skådespelarinsatser en sevärd film även för den som inte är särskilt sportintresserad.

Filmen handlar om den mycket skicklige men också frispråkige och kontroversielle managern Brian Clough. 1974 Fick han i uppdrag att ta över i Leeds United efter att deras tidigare tränare Don Revie lämnat klubben för att ta över Englands landslag.

Clough, som tidigare gjort sig berömd genom att Derby County från botten av division 2 till att vinna högsta serien 1972, gjorde sig inga vänner Leeds. Hans kritik mot lagets spelare, styrelse, tidigare tränare och spelstil gjorde att han fick sparken efter endast 44 dagar.

Cloughs inverkan på Leeds blev minimal men laget är än idag ett klassiskt lag vars odds man kan följa på 888 sport medan laget försöker ta sig tillbaka till Premier League. Brian Clough fick aldrig chansen att coacha det engelska landslaget men många håller honom än idag för en av de bästa fotbollstränarna genom tiderna.

Veteranskådespelaren Michael Sheen gör ett fantastiskt jobb i rollen som Brian Clough och filmen blir en studie i hur starka viljor och känslor ofta kan kollidera i sportens värld. Även om filmen inte blev en stor publikframgång har den rosats av kritiker och ser ut att kunna bli något av en modern kultfilm som man verkligen inte bör missa.

 

3. Chariots of fire (1981)

Chariots of Fire eller Triumfens ögonblick som filmen kallades på svenska är en riktig filmklassiker. Filmen följer två brittiska sprinters som förbereder sig för att tävla i OS i Paris 1924. De unga atleterna kommer från olika bakgrunder då Eric Lidell är djupt kristen medan Harold Abrahams är jude. De båda får kämpa mot alla möjliga motgångar för att tillslut nå två skilda triumfer i olympiaden. Teman kring religion och personlig uppoffring löper som en röd tråd under hela filmen.

Chariots of Fire tar sig vissa friheter med de verkliga händelserna men det minskar inte dess styrka att visa hur sporten kan inspirera och lyfta oss till stordåd. Denna rulle hålls för att vara en av de 20 bästa brittiska filmerna genom tiderna och kammade hem hela 4 Oscars.

Har du inte sett filmen ännu är det hög tid. Du har garanterat hört dess majestätiska temamusik av Vangelis som i sin egen rätt blivit en klassiker i sportsammanhang, oftast hörs den över slowmotion-klipp av jublande idrottsmän efter en triumferande seger.

 

4. Escape to Victory (1981)

Escape to Victory handlar om allierade krigsfångar i ett tyskt fångläger under 2:a världskriget. Fångarna får i uppdrag att bilda ett fotbollslag för att spela en vänskapsmatch mot ett tyskt lag samtidigt som de gör sitt bästa för att vinna matchen planerar de också en vågad flykt från fångenskapen.

Vad som gör en gammal film som Escape to Victory sevärd än idag är en spektakulär rolllista. Vad sägs om Michael Caine, Sylvester Stallone och vår egen Max Von Sydow som ond nazist? Lägg till det att flera av tidens största fotbollsstjärnor hade små biroller till exempel kan vi se självaste Pelé i en av hans få filmroller.

Filmens historia är i stort sett påhittad men baserar sig löst på en match som spelades mellan medlemmar av Dynamo Kiev från nuvarande Ukraina och tyska soldater 1942. Den ökända dödsmatchen, som den kommit att kallas, slutade med att de ukrainska spelarna gick segrande på planen men flera av dem fick sätta livet till i tyska fångläger.

Vad alla dessa filmer har gemensamt är att de inte bara handlar om sport utan lyckas med konststycket att visa att sport är mer än bara det som utspelas på planen eller arenan. De fångar hur sporten kan bli en metafor för alla de drömmar, mål och motgångar vi stöter på i livet och de gör att dessa filmer har blivit tidlösa. De gör också att de kan uppskattas även om inte har ett intresse för sporten som filmen skildrar.

Har du några egna favoriter bland sportfilmer? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar!

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.