Tre vänner berättar om kommande filmprojekt

Just nu sitter jag på ett intressant Föreläsning från filmbolaget Tre Vänner. Produktionsbolaget producerar två- tre långfilmer och TV-serier per år. En av deras största succéer är filmen Snabba Cash. De producerar mycket film utifrån böcker. Här närmast kan nämnas filmer som ”små citroner gula” och Bamse kommer gå upp som första långfilm i vinter.

På tre vänner arbetar ett 20 tal medarbetare. 100- tals medarbetare om man räknar till inhyrda personer i pågående projekt. Ett av de största produktionsbolagen i Sverige.

Fredrik Wikström berättar om hur man arbetar om en bok till långfilm. Det tar i snitt 1,5 år att skriva manus till en film utifrån en bok. Manusprocessen är komplext, manuset går upp i flera versioner och påverkas av dess finansiärer. Samtidigt som manuset skrivs letas skådespelare. Flera processer är igång samtidigt.

Tre vänner ger också ut böcker samt har valt att satsa på webbtv de senaste åren. Bland annat Elsas värld.

Framtiden
Tre vänner har gjort mycket svensk film. De senaste åren har de däremot fått mer internationell succé. Bland annat fick Snabba Cash stor succé i Hollywood. Tv serien Bron och Den fördömde har gått bra utomlands. Millenium- filmerna har öppnat ett helt annat läge för utländsk finansiering för svenska filmer. Nackdelen är att många av våra stora talanger försvinner bort. Många vill också sälja bokrättigheterna direkt till USA. Det kan skada branschen. Även om trenden är stor för skandinavisk crime så vet man aldrig när den slutar.

20120615-101053.jpg

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.