Kan man så Allium på hösten?

Sommaren i år har bestått av en stor skopa trädgårdsarbete. Jag tycker det är så avkopplande och rogivande att vara ute i trädgården. Trots att vår trädgård är väldigt liten, så ger den mycket för sinnet tillbaka. Från att satt igen en rabatt så ångrade jag mig och grävde fram den igen. Att lägga om gräsklipparsladden var alldeles för kämpigt projekt så rabatten kommer nu tillbaka. Vad som kommer planteras det vet jag ännu inte.

Allium lök beställd och levererad

Däremot kom min beställning på jätte allium häromdagen. Ana att jag blev förvånad när det inte var lökar utan istället frön? Allium kommer ifrån lökfamiljen och ingår i gruppen lökar (vitlök, gröslök, ramslök) men är en dekorativ lök – inget att äta. Den vanliga sorten Allium finns hos Impecta.  Det är ju betydligt fler frön än om man köper lökar men hur länge tar det innan det kommer blommor? Googlat lite och ser att det är ett helt långtidsprojekt – upp till 5 år! Herregud. Då kanske jag inte längre bor kvar. Jag hade sett fram emot de stora lila bollarna redan nästa sommar! Dessa ska bli mörklila och lika stora som fotbollar. Jag har bestämt mig för att planera direkt i rabatten iaf, det som kommer det kommer. Förhoppningsvis utvecklar sig fröna till lökar och då kan man ju flytta dem på sikt. Får läsa på om de klarar att bli sådda på hösten, annars får jag vänta till våren.

Det svåra är att hålla sig borta från rabatten och vänta, för börjar du gräva så förstör du planteringen. Som jag förstått så blommar de andra året. Mina mindre (normalstora) från Impecta har blommat jättefint i år. De är lite toppiga i formen.

Nu när jag flyttat på grästuvorna så kommer det upp en hel del lökar med vårblommor från förra året. Tulpaner, hyasint mfl. De är fina om de växer i grupp men var och en så ser det mest skräpigt ut. Även om varje liten vårblomma som kommer upp är önskvärt efter att snön smält bort.

Snart kommer grannarna planera en thujahäck i anslutning till vår trädgård. Jag hatar thuja men vad gör man? Sätter en egen häck i anslutning? Vi får se. Kanske en fin syrenhäck, de är relativt snabbväxande och doftar så härligt. Tips är dock att tänka på att inte köpa de billigaste utan en som har många blommor. Tättväxande med blommor det är att föredra när det gäller syren 🙂 en i lila som matchar mina allium hade inte varit fel 😉

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.