Konsten att vara snäll med Stefan Einhorn

Jag har lyssnat på ljudboken Konsten att vara snäll med Stefan Einhorn. Som är såld i mer än 120.000 exemplar. Författaren läser upp boken och jag tycker den är helt fantastisk. Han verksam läkare tar upp dagens problematik i många olika sammanhang, han hänvisar till det förgångna och ger perspektiv på snällhet i vårt samhälle. Många av hans reflektioner kommer ifrån hans arbete.

Stefan skrev boken då han upptäckte att det fanns få böcker som behandlade ämnet godhet. Enligt honom är egenskapen snällhet det som gör en människa intellektuell och därmed framgångsrik. Han menar att det ordspråket ”Det är tanken som räknas” inte alls är av godo. För det är handlingen som räknas.

Utdrag av ett resonemang från boken: Vi hamnar alltid i tidsmässiga konflikter.Du ska avsluta jobbet en timme tidigare för att du lovat din son att se hans fotbollsmatch. Du är angelägen att inte komma försent, eftersom du redan missat flera matcher. Just när du stängt av datorn, så kommer din chef in på ditt kontor. Han flackar med blicken och han berättar att det har uppstått ett stort problem. Ett krismöte börjar om 10 minuter. Du behövs på mötet säger han. Du sitter framför datorn och funderar på hur du ska gå tillväga. Du står inför en längtan efter självförverkligande och en dröm om att vara en bra förälder och ställa upp för dina barn. Hur löser vi problemet? Det finns inget enkelt svar. Det handlar om att utveckla förmågan att prioritera och för att inte knäcka oss själva att vi lär oss att utan ånger kan leva med dom prioriteringsbeslut som vi fattat.

Citerar från boken:  Människor även under svåra förhållanden kan göra mycket för varandra. Psykiatern Viktor Frankl som tillbringade tre år i koncentrationsläget Auschwitz. Vi som levde i koncentrationslägren minns dem som gick runt och tröstade andra. Gav bort sin sista bit bröd. De kanske inte var så många. De är ett bevis på att allt kan tas ifrån en människa utan en sak. Friheten att välja attityd i varje given situation.

Underbar bok, jag är väldigt glad att jag lyssnade på den.

”Det vi gör för våra medmänniskor – gör vi också för oss själva”. Stefan Einhorn

Betyg:

LLLLL 5/5 Rekommenderas!

Finns på Bokia för endast 41 kr!

Här ser vi Stafan Einholm live med resonemang om godhet och ondhet. Lyssna, väldigt intressant.

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.