Kunskapen om att låna och spara pengar

Jag har varit på banken för att se vad som gäller för att ta ett huslån och billån. Inget lån är det andra likt upptäckte jag. Kanske är det så att det är lättare att beräkna när man har ett lån. Fast då är det kanske redan försent…

Personligen känner jag mig helt i min Banks händer. Vilket är en otrevlig känsla, de är ju också ett företag som vill tjäna pengar på min ränta och mina lån.

Jag som inte har en fast inkomst har heller inte många alternativ till långivare. Banken (som enligt de flesta svenskar litar blint på – trygg aktör) ger inte lån utan borgenär. Här kommer orättvissamhället in, alla har inte någon som kan gå i borgen för dem. Så om man behöver ta ett lån för en oförutsedd utgift, hur bär man sig åt?

Sen har vi alla smslånsaktörer som poppat upp de senaste åren. En form av lån många väljer för små oförutsedda utgifter. Oftast enkla lån att få direkt via en webbplats, utan vare sig bankbesök eller kontakt med fysisk bankman. Eftersom det varit en stor uppsjö av dessa företag, är det nog dem jag har mest kunskap om. Ett stort gäng journalister skyltade i kvällspressen med rubriker som ”skyhög ränta med smslån”. Jämförelsesajt ränta smslån

Men för dem som inte har någon borgenär, har oförutsedda utgifter och behöver pengar fort är kanske smslån det enda alternativet? Det är de fattiga som får betala högre ränta och de rika som kan köpa sig loss från ex topplån och på så sätt betala mindre.

Hur inskaffar man sig kunskap om smarta lån?

Frågan kvarstår hur ska jag inskaffa mig kunskap om hur det är smart och mindre smart att låna? Har ni lärt er på den hårda vägen? Eller har ni undvikt lån? Det sägs att många svenskar lånar stora summor på allt från hus, bil, möbler, kläder. Hur gör ni? Något boktips?

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.