Öka din allmänbildning om privatekonomi

Älskar du precis som jag tvprogrammet Lyxfällan..? Ja, jag gillar kanske inte att grotta in mig i andra personers olycka men jag gillar de ekonomiska sammanställningarna. Jag tycker man borde praktisera lyxfällan och privatekonomi mer i skolan. De ekvationer jag lärde mig år in och år ut, har jag inte haft mycket nytta av. Däremot privatekonomi får man brottas med varje månad.

Konsumentsamhället

Somliga hävdar att vi håller på att gå från konsumentsamhället till ett mer klimatsmart tänk. Ja, det kanske är så. Men faktum är att vi konsumerar stort ändå. Ett bra exempel är just nu.. under julen. Vi handlar massvis med prylar som vi inte behöver. Blocket och Tradera är fyllt av prylar som ingen ville ha i januari. Har ni sett TV programmet Naken? Där tar man upp detta fenomen. Vad är det egentligen som vi behöver? De får bokstavligen vara helt nakna i programmets början och får hämta ut en tillhörighet varje dag, samtidigt som de ska sköta sina dagliga uppgifter som jobba och umgås socialt.

Låna och spara pengar

Vad skulle ni låna pengar till? Lägenhet? Startkapital till egen firma? Barnens mobiltelefoner? Julklappar? Möbler?

Jag blev mörkrädd när en kompis till mig fick provanställning och gick och köpte möbler på avbetalning. Hon fick dock inte jobba kvar efter några månader och stod då med en avbetalning på möbler hon inte kunde betala. Tänk vilken ångest att sitta i en soffa som du vet du inte har råd med varje dag? Är soffan värt det? Som tur är finns det massa med bra sidor på nätet där du kan få hjälp med din ekonomiska situation. Du kan ta tag i det, och det är roligt! Det är roligt att se vart pengarna går åt och hur man kan få pengarna att växa. du känner dig också smartare när du vet hur exempelvis ett privatlån påverkar din ekonomi och hur du bäst tjänar på att finansiera dina utgifter. Genom Consector förklarar kan du ta reda på vad lånet faktiskt kostar så att du vet om du har råd! Lär dig om hur månadsbetalningar fungerar för att få ett helhetsbegrepp om totalkostnaden! Sug åt dig av goda tips och råd.

Vem är du utan dina pengar? på SVT går tvprogrammet NAKEN, där man får lära känna sig själv om du inte hade någonting. Vi lever i lyx med konsumtsamhälle, där vi tar lån som stiger oss åt huvudet. Vad ska man tänka på i sin privatekonomi? Hur påverkar ett privatlån min ekonomi? Vad ska man låna till?

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.