Simon och ekarna

Betyg: L L L  3/5

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson har läst av många men fått ännu ett uppsving när den blev filmatiserad. Det var främst därför jag själv blev intresserad av att läsa boken.

Simon lever i en arbetarklassfamilj under 1940-talet i Göteborg och vill studera. Han träffar Isak som blir hans vän genom hela livet. Isak är jude och har lidit svårt för detta innan han kom till Sverige. Vad Simon inte vet är att han själv också är jude och adopterad. Boken handlar mycket om hur det var under andra världskriget men också om relationerna mellan bokens många karaktärer. Dessutom har Simon känsla för det här med klassiskt musik, något som Ruben, Isaks far gärna uppmuntrar till Simons föräldrarnas förtret.

Jag tyckte personligen att det var ett svårt språk i boken, vilket gjorde att jag hade svårt att komma in i den. Författaren beskriver dessutom så många människor att jag hade svårt att följa med i vilka som var släkt med vilka och vilka relationer de hade till varandra.  Trots detta ångrar jag inte att jag läste boken och därmed fick en fördjupad förståelse för filmen.

Referens: Fredriksson, Marianne, 1927-2007. – Simon och ekarna : [boken bakom filmen] / Marianne Fredriksson ; [förord: Lisa Ohlin]. – 2011 – [Ny utg.]. – ISBN: 978-91-7429-235-0

Läs mer om boken på Adlibris.

Om Lina Bäck

Namn: Evelina Bäck Smeknamn: Lina Bloggar om: Böcker och film. Driver bloggen lokatt.nu.