Skriv för att bli läst med Tomas Lindbom

Just nu pluggar jag mig igenom boken ”Skriv -för att bli läst” av Tomas Lindbom.

Boken är en lättläst facklititteratursbok om konsten att skriva. Boken fungerar i många olika sammanhang för alla som vill slipa på sina texter, då den t  rupp ett brett spektra med olika sorters texter såsom inbjudningar, rapporter, inlägg på hemsidor, offerter etc.

Jag har tagit igenom mig hälften av denna tunna, lättlästa bok och frågan är om jag behöver läsa mer? Jag har varit på föredrag med Tomas Lindbom och hans modell för skrivprocessen genomsyrar hela boken som en röd tråd. Gång på gång återkommer han till modellen som går ut på att skapa, skriva och redigera. Han skriver att de flesta texter bör skrivas mot en individ (målgrupp), där man alltid ska börja med det viktigaste först.
Genom att planera sitt skrivande i en skapafas, bör man notera vilket budskap man vill förmedla till läsaren. Alltså kort och gott lyfta fram det som är viktigaste i början av texten och därefter tydlig särskilja de olika budskapen. I brev, offerter och mail kan det också vara viktigt att avrunda med en bra avslutning och kanske uppmana till en händelse eller reperera huvudbudskapet.

Boken ”Skriv – för att bli läst” innehåller två delar; kommunikation, produktion. Ett stort plus i boken är övningsuppgiferna och framförallt att Tomas förslag på utformning av texterna som du finner i slutet av boken.

Helt klart en av de bättre böckerna jag läst i ämnet! Jo, jag kommer läsa den till sista sida. Jag rekommenderar den.

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Boken får LLLL 4/5 i betyg.

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.