Svarta fåglar över Helsingfors

indexJust nu har jag förmånen att känna författaren Marita Hindersson- Hedlund. Hon har nyligen släpp sin nya bok Svarta fåglar över Helsingfors. Jag föreställde mig boken som en mörk berättelse och självbiografi om författarens barndom och uppväxt under andra världskriget och finska vinterkriget. Kanske berodde denna uppfattning på det mörka omslaget i svart och där jag symboliserade titeln med ”de svarta fåglarna” som en symbol för död.

MEN vad jag misstog mig…

Boken är lättsam, humoristisk och väldigt detaljrik. Du kan nästan känna smakerna, se vyerna och få nya vänner. Marita skriver på ett lättsamt sätt och boken är väldigt lätt att tycka om. Den ger en skildring av en tid av hur det var att växa upp i svält och där hårt och slitsamt manskraftarbete präglade vardagen men samtidigt hur kärleken till familjen, hushållet, djuren och naturen binder dem samman. Marita skriver om hur familjen splittras på grund av kriget och där hennes syskon tvingas fly som finska flyktingbarn till Sverige. Den beskriver klasskillnader och hur samhället var uppbyggt i mitten av 1900-talet.

Boken är en självbiografi där författaren riktigt refererar till andra historieberättare för att visa på sanningshalten i denna berättelse. Däremot är boken skriven som skönlitterär text och det är lätt att följa med författaren på dess äventyr. Sträckläsning i sommar utlovas. Boken kostar 179 KR och finns att köpa på Adlibris.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.