Topp 5 självbiografier skrivna av idrottsmän

I detta inlägg presenteras fem boktips i kategorin självbiografier skrivna av idrottsmän.

Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovich (2018)

’Jag är fotboll’ är titeln på den ikoniska fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics självbiografi. Här berättar Zlatan om barndomen i Rosengård och vägen uppåt för att etablera en fotbollskarriär som engagerat fans världen över. Många har följt spännande europeiska ligor som Premier League, just för att Zlatan spelat i lag som Arsenal F.C och A.C Milan. Somliga har därtill ägnat sig åt odds och betting på fotboll, där de lag som Zlatan spelat i inte sällan haft lovande odds i prestigefyllda sammanhang som exempelvis Champions League och Premier League.

Fascineras du av Zlatan, och vill grotta ned dig i hans historia, är självbiografin Jag är fotboll ett måste att läsa. Boken är både inspirerande och rörande.

Självbiografi: Peder Fredricson (2018)

Sveriges hästsportstjärna Peder Fredricson släppte år 2018 en självbiografi som namngetts efter honom själv. Den europeiska mästaren berättar här, tillsammans tevejournalisten Lisen Lindahl, om vägen till framgång, och kärleken till hästarna. Boken ger en detaljrik och fascinerande inblick i hoppryttarens liv och karriär, som kantats av både med- och motgångar.

Oavsett om du är intresserad av hästsport eller inte, är boken läsvärd, då berättelsen visar prov på Peders kämparglöd och helt klart inspirerar läsaren till att nå sina mål.

Charlotte Kalla – styrka, teknik och pannben (2017)

Charlotte Kalla är sveriges främsta skidåkerska med imponerande meriter som två OS-guld och ett VM-guld. I boken ’Charlotte Kalla – styrka, teknik och pannben’ tipsar skidstjärnan om sina bästa träningstips för att bli en bättre skidåkare. Här finns exempelvis rörlighetsprogram och motivationsknep tillsammans med en hel del personliga tips och anekdoter.

Brinner du för träning och skidåkning är Charlottes bok perfekt för goda förutsättningar till att stärka både psyket och fysiken.

Jag är inte klar av Joel Berglund och Tobias Hysén (2019)

Älskar du svensk fotboll bara måste vi tipsa om ’Jag är inte klar’, skriven av Joel Berglund och Tobias Hysén. Joel rankades på plats två på DN:s listan av 2000-talets bästa spelare i Allsvenskan och har fått stor inspiration från vännen Tobias. Tillsammans hade de skrivit en memoar som handlar om uppväxten på Hisingen och vägen till karriären som professionell spelare både nationellt och utomlands.

En hel del kända fotbollsnamn droppas, vilket gör innehållet och läsningen spännande för dig med ett gediget intresse för svensk fotboll.

Äkta hela vägen – Erik Niva, Martin Mutumba

Martin Mutumba är fotbollsspelaren som mot alla odds lyckades skaffa en lysande fotbollskarriär, men som sedan kastade bort sin talang. Mutumba har beskrivits som en framstående förebild och ett avskräckande exempel, en paradoxal som gör denna självbiografi mycket läsvärd och nyanserad. Läs recension på Aftonbladet.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.