Var säker på nätet

Det här är något som man måste prata mer om. Vi har använt internet länge nu, men det är få som vet hur man ska bete sig och hur man håller sig säker. Det är inte många saker man måste tänka på för att hålla sig säker och det kräver varken tid eller teknisk kunskap. Men man måste tänka på dem hela tiden, vare sig man sitter och tittar på Netflix på bussen eller handlar på nätet.

Bild från Pixabay

Tänk på uppkoppling

Det är så skönt när det finns gratis wifi på ett café eller ett hotell, eller till och med bussen eller tåget. Men de är inte alltid säkra. Även om den här typen av offentliga uppkopplingar är ganska säkra ska man tänka på vad man gör när man är uppkopplad mot dem. Du vet aldrig vem det är som sitter på andra sidan och granskar all nättrafik, så undvik att göra saker som kräver dina personuppgifter. Se också till att din mobil eller surfplatta inte kopplar upp sig automatiskt mot närmaste wifi-uppkoppling.

Skydda personuppgifter

Tänk alltid på att skydda dina uppgifter. Det gäller inte bara ditt personnummer utan även användarnamn och lösenord. Välj också säkra lösenord som är svåra att knäcka. Spara aldrig dina inloggningsuppgifter direkt på en webbsida. Om din enhet blir stulen kan tjuven logga in på dina konton utan problem. Logga alltid ut från en webbsida eller konto när du är klar.

Undersök företaget och tjänsten

Varje gång du ska handla på en ny webbutik eller spela på en ny spelsida är det bra att undersöka den. Ta reda på vad andra har för erfarenheter och titta på allt som erbjuds. Vad använder de för betalmetoder och hur är kundtjänsten? Ju fler betalningsmetoder och spelleverantörer desto bättre. Om det är en internationell spelsida kan det vara bra att se vad andra svenskar har sagt och hur de har upplevt utbudet av bordsspel och spelautomater samt om både mobil- och webbversionen är bra. Är det bara positiva betyg är det ett bra tecken.

Håll dig uppdaterad

När din mobil eller dator säger att det är dags för en uppdatering är det bra att göra den direkt. Det kan vara irriterande när de kommer ofta, eftersom de stänger ned din enhet i några minuter, men de är viktiga. Uppdateringarna kan nämligen innehålla buggfixar och nya säkerhetslager som gör det svårare för hackare att ta sig igenom. 

Bild från Pixelbay

Undvik annonser och okända mejl

De flesta vet nog att man ska akta sig för mejl som sägs komma från okända släktingar som vill ge dig mängder med pengar – bara sådär. Men det finns andra saker man ska hålla ögonen öppna för. Det kan dyka upp annonser om billiga mobiler eller att du har vunnit en tävling som du inte kommer ihåg att du har deltagit i. Strunta i alla dessa annonser och mejl, och klicka aldrig på några länkar.

Sunt förnuft är det bästa sättet för att hålla sig säker på nätet. Se till att vara uppmärksam och läs alltid vad andra har sagt. Har du bara koll på detta kan du njuta av allt internet har att erbjuda.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.