Filmer och böcker för att komma i hockeystämning

Så här i hockeytider kan det vara lite kul att ta en närmare titt på böckerna och filmerna som handlar om sporten och dess kända profiler. Sverige har ju ett antal världskända ishockeyspelare som har kommit och gått genom tiderna och några av dem har valt att berätta om sin tid på isen och livet omkring sporten.

Hockeyböcker värda att läsa

Nu i maj ska Tre Kronor visa vilka som verkligen är världsmästare. Sverige har vunnit VM-guld två gånger i rad och det kan mycket väl bli ett tredje. Supertalangen Elias Pettersson, som till vardags spelar i NHL, har kommit hem till Sverige för att spela med landslaget, skriver https://extra.bet365.com/news/sv/Ishockey/Ovrig-ishockey/elias-pettersson-langtar-till-vm. Nu ska han öva upp samspelet med resten av killarna innan det bär av till Slovakien. Enligt sajtens bettingtips ishockey är oddsen för svensk vinst är 4.50.

Om du verkligen vill veta hur det är att vara en hockeyspelare på allra högsta nivå kan du läsa några av spelarnas biografier. Börje Salming har släppt flera böcker, varav några är kokböcker. Men vill du läsa om hans liv som en av Sveriges främsta spelare finns Salming: Legendaren nr 1 från 2014 och Blod, svett och hockey från 1991. I Det svenska målvaktsundret, som är skriven av Daniel Enestubbe, får du en tydlig bild av hur Sverige blev ett elitland för att ta fram duktiga målvakter (varav Henrik Lundqvist är en av dem). Vill du i sin tur läsa om nämnda målvakt får du vänta lite. Det finns visserligen en bok som heter Mannen bakom masken och som handlar om den då 22-årige Henriks framgångar. Nu har det gått några år och nästa bok, om det kommer någon, kommer att behöva täcka både en NHL-karriär och en landslagskarriär.

Blues vs. Rangers-8802.jpg by sarah_connors, on Flickr
(”Blues vs. Rangers-8802.jpg” (CC BY 2.0) av sarah_connors.)

 

Hockeyfilmer värda att se

De som inte är lika förtjusta i att läsa böcker kan få sin dos hockey genom att titta på film. Av alla sporter är ishockey den som det har gjorts mest spelfilm om, och svenska Yle har listat några på https://svenska.yle.fi/artikel/2011/04/28/de-basta-hockeyfilmerna. Här är mina favoriter:

  • Mystery Alaska (1999)

Detta är en smårolig film med Russell Crowe och Burt Reynolds, som tyvärr avled förra året och minns av https://www.svt.se/kultur/skadespelaren-burt-reynolds-ar-dod. Ett litet lag från Alaska ställs mot superlaget New York Rangers. Orättvist kan tyckas, men matchen ska spelas i Alaska. Utomhus. Och något som New York-laget inte tänkte på var temperaturen, som Alaskalaget är väl vant vid.

  • Youngblood (1986)

Det här är kanske en småtöntig tonårsrulle med Rob Lowe i huvudrollen och Patrik Swayze som hans mentor och vän. Rob Lowe är en landsortskille som drömmer om att bli hockeyproffs. Han får ett provkontrakt i kanadensiska Hamilton Mustangs och blir snabbt erbjuden en plats i laget när de ser målen han kan göra. Däremot är det inte alla som gillar honom och det uppstår mycket slagsmål mellan Lowe och hans tvivlare och motståndare. Samtidigt blir han kär i tränarens dotter.

Rob Lowe 2012 Shankbone 2 by david_shankbone, on Flickr
(”Rob Lowe 2012 Shankbone 2” (CC BY 2.0) av david_shankbone.)

Det finns seriösa och mindre seriösa böcker och filmer som handlar om ishockey. Oavsett vad du föredrar kommer du att komma i stämning till kommande VM, där vi givetvis hejar på Sverige. 

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.