Fördelar med medlemskap i facket

Den 16 maj klubbades regeringens förslag på skattereduktion för fackföreningsavgifter igenom i riksdagen. Rätt eller fel? Enligt kritikern VD på Skattebetalarna så är det helt fel. Själv har jag alltid tyckt att det är KONSTIGT att man inte kan dra av fackavgiften. Vad får skattebetalarna betala för dem som inte har ett skyddsnät? Om du inte är med i ett fackförbund eller a-kassa, då står du utan ersättning den dagen du blir arbetslös. Då blir det skattebetalarnas stora problem om de ska söka försörjningsstöd, f.d. socialbidrag. Nu är a-kassan tydligt försämrad, eftersom dagarna kan ta slut. Så du kanske hamnar där i slutändan i alla fall men jag tycker verkligen det är på tiden att man kan dra av fackavgiften. Låt oss istället för att skriva som VD på Skattebetalarna gjort ”Kan det ha något att göra med LO:s massiva bidrag till Socialdemokraterna i valet måhända?”.. Så behöver faktiskt inte den rödgröna regeringen vara opolitisk. Det är politik vi pratar om och LO tillhör arbetarrörelsen. Istället för att få det att låta som en muta som skribenten försöker förmedla till läsaren. Så är det mer politisk korrekt att säga att den röd-gröna regeringen har som vision och framtidstro en stark fackrörelse och tron på den svenska modellen. Inget konstigt alls. De skriver under på ”löftet” med kollektivavtalet och därmed två starka parter på arbetsmarknaden, arbetsgivareparten och fackförbunden.

VD för skattebetalarna pratar med äpplen och päron. Han skriver månadslön på 27 200 betalar 5127 kr i medlemsavgift per år. Det låter ju skyhögt. Istället för att skriva 27 200 kr månadslön och fackavgift på 427 kr. Eller årsinkomst på 325 400 kr och fackavgift på 5127 kr. Med sänkt skatt 1282 kr.

Sanningen är den att facket har försvagats i ställning, då många lämnat facket i krisen , år 2008 lämnade 184 000 personer facket (under moderatstyrda regeringen). Största raset hade då förbundet Hotell- och restaurangfacket som förlorat 19 procent av sina medlemmar. Anledningen var höjningen av a-kasseavgiften, som också är ett politiskt beslut.

Det finns en hel del förmåner att vara med i facket. Här kan du se fördelar för medlemskap. Den viktigaste av de alla är att du kan påverka, du skriver under på att inte strejka under kollektivavtalets period och därmed får du schyssta arbetsvillkor som förhandlats fram mellan arbetsmarkandens parter, där du ingår. Dina anställningsvillkor, som lön, pension, arbetstid, semester mm, har alla kommit till genom förhandlingar mellan arbetsgivaren och facken. Som medlem i facket kan du vara med och påverka dessa viktiga frågor.

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.