Handboll är lika bra som film

Åh, jag gillar handboll. Det är något särskilt med det snabba spelet. Det är intensivt, händelserikt, det blir ofta många mål och är minst lika underhållande att titta på som en bra film. Och Sverige är ofta väldigt bra!

Visserligen har det inte gått lika bra för dem som det gjorde på 90-talet, då man var världens bästa handbollsnation. Men det har gjorts framsteg och sakta men säkert verkar det som att vi håller på att bli ett handbollsland att räkna med igen. Och i år är det upp till ”det leende laget” att visa vart skåpet ska stå!

Det svenska damlandslaget fick sitt smeknamn under världsmästerskapen 2001. Damlandslaget har alltid varit glatt, men tufft, och de har aldrig gett upp utan fight – oavsett generationsskiften. Deras bästa framgångar är ett silver i EM 2010 och ett brons 2014. I det senaste världsmästerskapet slutade de fyra efter en hård match om bronsmedaljen mot Norge. I år har de en ny chans att försöka ta en VM-medalj. Den 30 november startar mästerskapet i Japan och pågår fram till den 15 december. Enligt bet365, som både har fasta odds och liveodds på handboll, är de norska damerna förhandsfavoriterna med 3.00, medan de svenska damerna har oddsen 26.00.

(”Corridor to bed” (CC BY-SA 2.0) av sandklef)

Däremot är det inte helt säkert att damlaget får spela i Japan. Först måste de ta sig förbi Slovakien i två play-off möten i juni. Sverige är favoriter att vinna matcherna eftersom Slovakien inte har spelet i ett mästerskap sedan EM 2014. Däremot ska damerna inte underskatta det slovakiska landslaget, och enligt förbundskaptenen Henrik Signell började man att förbereda sig för mötet redan efter EM i december.

Femma i Danmark

Herrarna avslutade nyligen sitt världsmästerskap, som arrangerades gemensamt av Danmark och Tyskland. Sverige slutade på en femteplats efter att ha förlorat mot Danmark. Grannationen gick vidare och vann hela mästerskapet som blev en stor publiksuccé. Hela 906 000 biljetter såldes till matcherna, vilket var nästan dubbelt så mycket som under ishockey-VM när det hölls i Danmark, då bara 520 000 personer kom. Tittar man på biljetterna ser man att handbollen är på väg tillbaka. Från svenskt perspektiv har sporten tappat sedan ”Bengan boys” dominerade handbollsscenen (på herrsidan). Det var då som spelare som Staffan Olsson, Magnus Wislander och Ljubomir Vranjes tog det svenska folkets hjärtan med storm, men det kan vara dags för en nya super-era.

(”_D703700” (CC BY 2.0) av los_bandito_anthony.)

I herrlaget väntar en ny förbundskapten. Kristján Andrésson kommer nämligen att avgå innan OS i Tokyo nästa år, oavsett om Sverige tar sig dit eller inte. Det finns flera förslag på vem som kommer att bli den nye förbundskaptenen, varav Vranjes är ett och norrmannen Glenn Solberg är ett annat. Solberg är en av Norges största spelare och kanske kan han bli den som lyfter de svenska herrarna.

Tänk om Sverige kunde bli bäst i världen på handboll igen. Det vore så roligt att få slå sig för bröstet och säga att man tillhör en riktig handbollsnation, även om man själv inte spelar. Heja damerna säger vi nu och väntar spänt på play-off i maj!

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.