I väntan på skidsäsongen

Utanför fönstret sitter en flock sparvar och pickar på talgbollarna. Jodå, de får mat även på sommaren – jag har hört att fåglar äter mat året om och inte bara på vintern. Det är i slutet av Augusti och termometern visar 23 grader i skuggan. Gräset är nyklippt, det doftar fantastiskt, och solen lyser från en klarblå himmel.

Ändå söker sig tankarna till årets säsong i längdskidor.

Faktum är att säsongen på sätt och vis redan har börjat. Visserligen är inte världscuppremiären förrän den 29 November, men redan nu är det full fart på våra längdåkningsstjärnor, som tävlat i Norge – på rullskidor.

Therese Johaug – tjejen som alla vill slå

Den norska superstjärnan lekte sig igenom hela förra säsongen. Det ansågs som ett superlopp när någon konkurrent ”bara” förlorade mot henne med mindre än en minut! Stafetten i VM bjöds på en rejäl skräll, som förmodligen gav en del spelare en bra slant tillbaka på deras bets. På https://extra.bet365.com/news/sv/Vintersport/vm-guld-sverige-vann-damstafetten- kan vi läsa om hur Sverige ledde när fjärde och sista sträckan inleddes. Stina Nilsson hade ett försprång på 19 sekunder, tack vare en kanonsträcka av Charlotte Kalla. Johaug kom ikapp först på slutet, och till sist knäcktes hon av Stina Nilssons överlägsna spurtkapacitet.

Guld idag…” by (CC BY-SA 2.0)

Sveriges första VM-guld i damstafett var ett faktum. Trots detta är Therese Johaug den som alla jagar. Kanske dramat i Seefeld markerar inledningen på en svensk upphämtning?

Stina säger som Charles-Ingvar. ”Jag har en plan”. Den går ut på att hon inför årets säsong tränar för att höja sin lägstanivå på de längre distanserna. Hon gör det på egen hand, utan Rikard Grip som bollplank och rådgivare. Utöver det planerar hon sin träning själv. Och på www.svt.se/sport/langdskidor/norska-stjarnornas-lovord-om-stina-nilsson-da-kan- hon-vinna-totala-varldscupen säger både Heidi Weng och Majken K Falla att Stina Nilsson kan bli svår att möta i år.

Therese går sin egen väg också, på sätt och vis. Många ögonbryn höjdes när hon ställde upp i norska friidrottsmästerskapen och sprang 10 000 meter. Nu är hon norsk mästarinna på distansen… I sin första start någonsin springer hon på den femte snabbaste norska tiden genom tiderna – och den allra snabbaste på ett norskt mästerskap.

Med den tiden har hon kvalat in till friidrotts-EM nästa år. ”Man ska aldrig säga aldrig”, säger hon till norsk radio, på frågan om hon tänker ställa upp.

En effekt av Johaugs överlägsna seger är att man börjat diskutera kvaliteten på norsk löpning. På https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/4qVPzg/halften-tackade-nej–nar-johaug- krossade-alla sågar NRK de norska långdistanslöparna. Thereses segertid var trots allt två minuter sämre än Ingrid Kristiansens norska rekord.

FIS NWSC Seefeld Ladies CC 10km Therese Johaug by Granada (CC BY-SA 4.0)

Just nu tränar Johaug för fullt – i skidtunneln i Torsby. Uppladdningen har börjat. Den norske landslagschefen säger till svensk media att Johaug kommer att få det tuffare i år. De svenska tjejerna utvecklas snabbt, men även Ryssland är på stark uppgång.

Årets säsong innehåller inga mästerskap. Det betyder att alla kommer att satsa på världscupen, som i år innehåller hela fyra tourer. Det kittlar lite extra när man tänker på Tour de Ski i början på nästa år. Nu får vi också se en ny tour – en svensk-norsk skidtour som kommer att avgöras i skotska Edinburgh.

Att det är något riktigt stort på gång kanske redan i vinter vittnar om Stina Nilsson seger i sprintcupen förra säsongen. Ingen svensk på damsidan har tidigare vunnit någon av de separata, eller totala, världscupen. Tio killar har gjort det, men Stina är alltså historisk med sin totalseger.

Huka dig, Therese Johaug, för här kommer ett koppel av hungriga svenska skidåkerskor.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.