Nyfiken på alternativa investeringar

Det tråkiga med att spara pengar på ett vanligt sparkonto är att de inte växer särskilt fort. Visst, man får en viss sparränta men den blir man knappast rik på. Det enda sättet som man kan växa pengarna på är genom investeringar, men det känns svårt att veta var man ska börja investera om man inte har gjort det tidigare.

Större risker = mer pengar

Ekvationen ovanför kanske stämmer, men det är inte alltid så lätt att ta risker med pengarna som man har jobbat ihop, snålat med och stoppat in i säkert förvar på bankkontot. Att göra riskfyllda investeringar är svårt helt enkelt, speciellt om man inte har några direkta kunskaper om vad som är en bra investering och vad som inte är det. Här tänker jag i alla fall gå igenom några investeringsformer som jag har tittat lite närmare på.

Kryptovalutor

Ingen har väl missat hur många det var som blev rika de senaste åren tack vare att de ägde bitcoins. Hade man investerat i bitcoins under 2009 när kryptovalutan släpptes och sedan sålde det runt 2017 hade man kunnat vara miljonär idag. Men det verkar riskabelt att investera i kryptovalutor och det är mycket man måste kunna för att inte kasta pengarna rakt i sjön. Det finns robotar som till exempel bitcoin code som kan göra investeringar åt en, vilket såklart underlättar om man inte har jättemycket kunskaper om bitcoins. Trots det känns det som att kryptovalutor inte riktigt är något för en investerare som är lite mer försiktig.

P2P-lån

Om man har lite extra pengar kan man låna ut dem till personer eller företag som behöver det och sedan tjänar man pengar på räntan de betalar på lånet. Det finns flera olika plattformar som man kan investera från och man bestämmer själv hur mycket eller hur lite man vill låna ut, ens räntesats och andra villkor. Det här tycker jag verkar vara ett intressant sätt att låta pengarna växa på, för samtidigt som man tjänar på det själv kan man hjälpa personer som behöver det

Investera i guld

Guldpriset är ganska stabilt jämfört med valutor vars värde kan fluktuera en hel del. Den här investeringen kan vara så enkel att man köper guldföremål. Ens kapital är knutet till föremålen och när guldpriset är högt kan man sälja dem för att få loss pengar. Det andra sättet är att investera på håll genom att köpa ETF:er i guld. Det är en slags fond som investerar i riktigt guld och en del ETF:er har sina egna lager med guld. Vill man ha loss pengar säljer man av ETF:en som om det vore en vanlig aktie. Det här är en bra investering för dig som gärna vill att dina pengar ska motsvaras av något med ett fysiskt värde.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.