Senast sedda filmen – Sherlock Holmes med Robert Downey Jr.

Det är inte en ny film, men något som flera ändå missat. Året som filmen kom ut var det många andra stora titlar. 2009 kom även Slumdog Millionaire, Taken och den sjätte Harry Potter-filmen. Det är inte undra på en del filmer faller bort i glömska, fastän de är bra och fått god kritik. Så, låt oss ta en titta på fenomenet Sherlock Holmes och filmen från 2009.

Karaktären Sherlock Holmes har fascinerat världen sedan Arthur Conan Doyle skrev den första historien om honom 1887 vilket i slutändan blev 4 romaner och 56 noveller. Han har funnits med litteraturhistorien, världen av film och nu senast finns Sherlock även som en del i casinovärlden med sin egen spelautomat där du ska hitta de stulna diamanterna i hjulen.

Filmen med Robert Downey Jr. och Jude Law som Dr. Watson har dock en annan handling än om stulna ädelstenar. I den här historien handlar det som att stoppa 3 mord som kan få hela det engelska kungariket att falla i kaos. Lord Blackwood har gillrat en fälla vars lösning han tagit med sig i graven. Det är upp till Sherlock Holmes och motvilliga Dr. Watson att rädda de som ska dö samtidigt som Holmes slåss för att Watson ska fortsätta arbeta med honom och inte gifta sig med sin trolovade Mary.

Filmen har fått mestadels bra kritik och beröm för scenkonsten och musiken skapad av Hans Zimmerman. Stämningen i filmen är precis såsom vi fantiserar att 1800-talets England var: smutsiga och mörka gator, ljud och kaos på dagen och läskigt tomt om nätterna. Watsons brittiska artighet gentemot Holmes excentriska personlighet gör dem till en underhållande duo att titta på.

Filmen blev nominerad till 2 Academy Awards och Robert Downey Jr. fick en ny start på sin karriär med sin prestation. Han vann också en Golden Globe för bästa skådespelare. Filmen blev faktiskt en sådan succé att det inte tog lång tid för Warner Bros. Pictures att planera del två som kom ut 2011. Likaså den fick bra kritik och lyfte skådespelarnas karriärer ytterligare. Del tre har bekräftats och förväntas komma på bio under 2020

 

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.