Video : 4 snabba CV – tips

Tillfälligt hjärnsläpp.. behöver du få hjälp att komma igång med ditt CV skrivande? Det svåra är ofta att börja skriva sitt CV. Det många gör som fel är också att man kör samma CV till alla arbetsgivare. Ibland får man anpassa sitt CV för att framhäva de kompetenser som arbetsgivaren efterfrågar. Företaget Brightmill som är en Interimsbyrå listar sina fyra bästa CV tips nedan:

Så ska du inte skriva ditt personliga brev och CV

Har du ett bra CV? CV granska ditt eget CV och se om du verkligen framställs från din bästa sida.

  1. Skicka inte samma CV till alla arbetsgivare! Skickar du samma ansökningshandlingar till alla arbetsgivare? BIG NO NO. Kolla jobbannonsen – Vem är arbetsgivaren? Ta reda på vad de jobbar med, titta på deras hemsida, besök deras butik, varför inte youtuba eller kolla om företagsnamnet dyker upp i Google news. Kolla Allabolag och se hur många anställda de är. Ju mer du vet, desto mer vet du om du passar för jobbet och kan bilda dig en uppfattning om vilken person de söker. Nu vet du vem du skriver till. Nästa steg är att berätta för dem att du passar jobbet.
  2. Framhäv dig utifrån jobbannonsen. Tips för ditt personliga brev. Ta en överstrykningspenna och stryk under alla adjektiv, alltså hur någon är. Nedan ser du en jobbannons:

Det här är du som person

Som person har du framåtanda samt är metodisk och välorganiserad i tankar och uttryck. Du är van att arbeta självständigt och du får lätt saker gjorda, effektivt och med en god kvalitet. Du besitter en analyserande förmåga och ser saker både övergripande och i detalj. Även om en stor del av arbetet är självständigt krävs ett gott samarbete med övriga medarbetare både på egen och på övriga avdelningar.

Det är inte fel att skriva samma ord som de söker i jobbannonsen men var noga med att det inte känns som en copy/paste. Använd synonymer om du kör fast.

Synonymer till framåtanda

  • ambition, energi, vilja, driftighet, initiativförmåga, företagsamhet, entreprenörsanda, kämpaglöd, go, geist, stake, sisu.

Ännu bättre beskriv en situation där du visade på din framåtanda. Ex jag beskrivs ofta som en driftig och initiativtagande person. På mitt tidigare arbete som arbetsledare visade jag detta genom att ta ansvar för mina som mina teams prestationer och utveckling.

3. Titta på dina ansökningar med granskande ögon. De ord som jobbannonsen skriver att de söker, finns de i ditt CV? Ta åter fram överstrykningspenna och kolla om dina främsta egenskaper, utbildningar och erfarenheter syns tydligt i ditt CV och personliga brev. De ska stå längst upp, fetmarkerade eller tydligt strukturerade. Tänk dig att du letar efter en person i en hög av ansökningar. Det måste vara enkelt att se att personen är kvalificerad för jobbet.

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.