Vintersport ger julstämning

Det är drygt en vecka kvar till första advent och hela landet står redo att köra igång julen med allt vad det innebär. Många hoppas varje år på snö, men de mellersta och södra delarna av landet är inte alltid lika garanterade pulkaåkning och snöbollskrig som de norra.

För att få ta del av snö och vinter har det för många blivit tradition att titta på olika vintersporter. Det gäller allt från alpin skidåkning till bob och isdans. Sporter som bjuder på snö är definitivt en stämningshöjare, samtidigt som man får se fantastiska idrottsmän och idrottskvinnor prestera i sina grenar. Den som är intresserad av att spela på sport kan även ta del av betting tips och alla de senaste nyheterna från vintersportvärlden. Vem vet, kanske blir man själv sugen att lära sig åka skidor eller skridskor?

Heja Sverige (eller vilka man hejar på)

Just nu är det den alpina världscupen som dominerar i tv-rutorna. Som vanligt är det flera kända namn med på både dam- och herrsidan, men ett namn är mycket saknat. Amerikanskan Lindsey Vonn bröt armen tidigare i höst och hon kommer enligt sin tränarstab vara borta på obestämd tid. Det är extremt tråkigt för de som tycker om att följa damernas alpina åka. Vonn har länge haft som mål att slå bland annat Ingmar Stenmarks rekord och hon bjuder alltid på fartfyllda och spännande uppvisningar. Men med henne borta öppnar det upp dörrarna för landsmaninnan Mikaela Shiffrin. Även om det fortfarande är tidigt har hon god chans att ta upp kampen om förstaplatsen.

Sverige har ett starkt landslag i år, men tyvärr har det inte visat sig i form av pallplaceringar. Frida Hansdotter gjorde ett bra första åka i slalompremiären men körde ut sig i andra åket. För herrarna har gått bättre och till fleras förvåning är det Kristoffer Jakobsen som har levererat. Det är Jakobsens första världscup och han slutade på en sensationell 12:e plats efter att ha startat som nummer 66. Enligt landslagschefen Tommy Eliasson Winter kommer han eventuellt att få vara med i VM-laget. VM avgörs i februari i schweiziska St. Moritz.

Snöbrist skapar problem

Däremot är vädergudarna inte på den alpina världscupens sida. Det råder snöbrist vilket ledde till att herrans super-G och störtlopp fick ställas in. Tävlingarna skulle körts i Lake Louise, Kanada, men temperaturerna var så höga att man inte ens kunde lägga ut konstsnö. Nu håller de kanadensiska arrangörerna tummarna för att kylan ska slå till då damernas åk är planerade den 2–4 december. Men misströsta inte, hittills är Lake Louise den enda platsen som inte har bjudit på snö. De som tittar på vintersport för att lyfta julstämningen har fortfarande chansen att ta del av snö på tv.

December månad är verkligen en tid för mys. Och vad är bättre än att krypa upp framför tv:n med god julfika, som julmust och pepparkakor, kura ned sig under en stor filt och njuta av ljudet och bilden av knastrande snö och svischande skidor.

skidor

(För många är vintersport en del av julmyset. Bilden är tagen av flickr-användaren vuorikari och finns att hitta här.)vuorikari

Om Linda Schultz

Namn. Linda Schultz. Smeknamn: LS Bloggar om: Mestadels svensk film men även en del klassiker eller andra personliga favoriter.